liveshopping z 

9 Listopada 2023
Godz.: 11.00-12.00 live
Airfryer. Podmuch zdrowej świeżości w twojej kuchni
Potrawy smażone na głębokim tłuszczu mają to coś w sobie. Frytki, czipsy, mięsa czy warzywa przygotowane w ten sposób są wyjątkowo smaczne. I niestety również wyjątkowo niezdrowe. A przynajmniej były niezdrowe do 2010 r., kiedy to pewien holenderski koncern zaprezentował światu prawdopodobnie najważniejszy kulinarny wynalazek XXI w. – frytownicę beztłuszczową.
Jak często myślimy o akrylamidzie i polifenolach, krzątając się w kuchni w trakcie przygotowywania posiłków? W najlepszym wypadku bardzo rzadko, a zwykle ani trochę. A powinniśmy. Dlaczego? Ponieważ te substancje są bardzo ważne dla naszego zdrowia i powinniśmy dbać, żeby tej pierwszej było w naszym jedzeniu jak najmniej, a tej drugiej jak najwięcej.
Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który nie tylko jest rakotwórczy i przyczynia się do powstawania nowotworów przewodu pokarmowego, ale jest również groźną neurotoksyną, która uszkadza układ nerwowy. Powinniśmy go unikać jak ognia, ale wcale tego nie robimy. Akrylamid bowiem powstaje w trakcie obróbki cieplnej produktów zawierających węglowodany, zwłaszcza skrobię. Smażone lub pieczone ziemniaki, czy to w formie czipsów, czy też frytek, zawierają bardzo dużo tej neurotoksyny. A mimo to spożywamy je, niektórzy nawet bardzo często.
A czym są polifenole? To również organiczne związki chemiczne powszechnie występujące w roślinach. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne, co spowalnia proces starzenia komórek, a do tego obniżają ciśnienie krwi, chronią mięsień sercowy i uszczelniają naczynia krwionośne. Krótko mówiąc, są zdrowsze niż witaminy. Niestety, podobnie jak te ostatnie, bardzo źle znoszą smażenie, pieczenie i gotowanie. Zarówno tłuszcz, jak i woda, w której przygotowujemy warzywa, wypłukują i niszczą folifenole oraz większość witamin, przez co niesamowicie bogate w dobroczynne substancje rośliny spożywamy w formie zubożonej i już nie tak zdrowej. A wcale nie musimy.
Wynaleziony przez inżynierów z Philipsa airfryer, czyli właśnie frytownica beztłuszczowa, to urządzenie jednocześnie bardzo sprytne i bardzo proste. W środku znajduje się panel, który szybko rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury dzięki energii elektrycznej. Znajduje się on jednak nie pod przygotowywaną potrawą, jak w przypadku klasycznej kuchni, ale nad nią. I nie wchodzi w fizyczny kontakt z potrawą. Ta ostatnia, w zależności od zastosowanego programu oraz ustawień temperatury zostaje usmażona, upieczona lub ugotowana przez gorące powietrze, które krąży wewnątrz urządzenia dzięki wentylatorom konwekcyjnym. W frytownicy beztłuszczowej zachodzi dokładnie taki sam proces obróbki cieplnej jak w garnku, na patelni czy w głębokim tłuszczu. Tyle że bez tego ostatniego. Owszem, można dodać do smaku odrobinę oleju czy oliwki z oliwek, jeśli ktoś lubi, ale nie jest to wymagane.
Frytownica beztłuszczowa sprawia, że jedzenie jest dużo, dużo zdrowsze już przez samo wyeliminowanie gorącego oleju, oliwy, masła czy innego tłuszczu z procesu przygotowania potrawy. Ale nie tylko. Frytki i czipsy przygotowane w takim urządzeniu nie różnią się wyglądem ani smakiem od tych usmażonych w tradycyjny sposób, ale zawierają aż 90 proc. mniej wspomnianego wyżej akrylamidu, bo podgrzewanie ich powietrzem, a nie tłuszczem, ogranicza reakcje chemiczne prowadzące do jego powstania. I w podobny sposób nie pozwala, by właśnie tłuszcz czy też woda pozbawiły warzywa i owoce bezcennych polifenoli, witamin oraz innych mikroelementów, które również "nie lubią" obróbki cieplnej.
Mówiąc krótko i prosto – airfryer pozwala przygotować nasze ulubione potrawy w taki sposób, by były przepyszne i nieszkodliwe dla organizmu.
Frytownica niskotłuszczowa PHILIPS Ovi Smart 2.0
Frytownica beztłuszczowa, taka jak Philips Ovi Smart 2.0 HD 9880/90, dostępna w MediaMarkt, nie tylko ogranicza o 99 proc. spożycie niezdrowego tłuszczu i szkodliwego akrylamidu, ale także zachowuje najważniejsze odżywcze składniki w przygotowywanych potrawach. Oprócz tego znacznie ułatwia ich przygotowywanie.
Po pierwsze upraszcza sam proces, bo wystarczy włożyć składniki do środka i zaprogramować urządzenie, a potem już tylko poczekać, aż jedzenie będzie gotowe.
Po drugie skraca również sam czas oczekiwania, bo nie tylko się bardzo szybko rozgrzewa, ale też samo smażenie i gotowanie trwa czasem nawet o połowę krócej dzięki temu, że wszystko odbywa się w obiegu zamkniętym bez strat energii na zewnątrz. Ten sam obieg zamknięty oszczędza również energię elektryczną, której potrzeba nawet do 70 proc. mniej. No i nie trzeba stosować dużych ilości tłuszczu. Airfryer to mniejsze koszty, zarówno dla nas, jak i dla środowiska, które nie musi się borykać z problemem zużytego oleju do smażenia.
Philips Ovi Smart 2.0 to również bezpieczeństwo. I czystość. Nie ma tu szans na oparzenie się gorącym olejem tryskającym na wszystkie strony. Kosz, w którym przygotowujemy potrawy, można włożyć do zmywarki, a przetarcie wnętrza frytownicy też jest łatwe i szybkie. Podobnie jak samo korzystanie z tego urządzenia.
Posiada ono aż 22 różne programy, które pozwalają smażyć, gotować, piec, grillować, dusić i przygotowywać najprzeróżniejsze potrawy na wszelkie możliwe sposoby. W tym także takie, o których nie mieliśmy pojęcia, a które podpowie nam towarzysząca aplikacja NutriU z setkami ciekawych przepisów.
Frytownica niskotłuszczowa PHILIPS Ovi Smart 2.0
Najlepsze zaś w tej świetnej i beztłuszczowej frytownicy Philips jest to, że nie cierpi ona na najbardziej powszechną bolączkę tego typu urządzeń – małą pojemność. Większość dostępnych na rynku urządzeń ma ograniczoną pojemność i choć w zupełności wystarczy na przygotowanie posiłku dla jednej, może dwóch osób za jednym razem, to przy większej liczbie chętnych trzeba rozłożyć posiłek na raty.
Ale nie w tym przypadku. Philips Ovi Smart 2.0 ma obszerne wnętrze o pojemności ponad 8 litrów, w którym można jednorazowo przygotować nawet 2 kg produktów. A zrobisz w nim w zasadzie wszystko – od gulaszu, przez lasagne, aż do pysznych steków i ryb. To powinno uszczęśliwić całą rodzinę. Nawet jeśli jest naprawdę duża. I bardzo głodna.